Home > Maistas > Sveika mityba sportuojant

Sveika mityba sportuojant

Mikroelementai, tokie kaip angliavandeniai, baltymai ir riebalai, yra pagrindas fiziniam aktyvumui ir sportui. Mityba sportuojantiems turi būti švari ir prižiūrėta. Kadangi per maistą turime surinkti visus reikiamus elementus. Teisinga mityba sportuojant ir sveika mityba sportuojant jums atneš gerus rezultatus. Dieta sportuojantiems ir mityba sportui tai panašūs terminai, pirmasis skirtas tiems, kurie ruošiasi varžyboms ir gali sunaudoti mažesnį kiekį kalorijų.

Angliavandeniai

Angliavandeniai yra svarbiausias degalų šaltinis sportininkams, nes jie suteikia energijai reikalingą gliukozę. Viename grame angliavandenių yra maždaug keturios kilokolorijos energijos. Gliukozė saugoma kaip glikogenas raumenyse ir kepenyse. Raumenų glikogenas yra lengviausiai prieinamas energijos šaltinis dirbantiems raumenims ir gali būti išleistas greičiau nei kiti energijos šaltiniai . Angliavandeniai turėtų sudaryti nuo 45% iki 65% visų suvartojamų kalorijų 4–18 metų vaikams. Geri angliavandenių šaltiniai yra sveiki grūdai, daržovės, vaisiai, pienas ir jogurtas.

Baltymas

Baltymai formuoja ir atkuria raumenis, plaukus, nagus ir odą. Atliekant lengvą ir trumpą mankštą, baltymai neveikia kaip pagrindinis energijos šaltinis. Tačiau ilgėjant mankštos trukmei, baltymai padeda palaikyti gliukozės kiekį kraujyje per kepenų gliukoneogenezę. Vienas gramas baltymų suteikia keturias kilokolorijas energijos. Baltymai turėtų sudaryti maždaug 10–30 % visos suvartojamos energijos nuo 4 iki 18 metų amžiaus. Geri baltymų šaltiniai yra liesa mėsa ir paukštiena, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, pupelės ir riešutai, įskaitant žemės riešutus.

Riebalai

Riebalai būtini riebaluose tirpiems vitaminams (A, D, E, K) pasisavinti, aprūpinti nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, apsaugoti gyvybiškai svarbius organus ir užtikrinti izoliaciją. Riebalai taip pat suteikia sotumo jausmą. Tai daug kalorijų turintis energijos šaltinis (vienas gramas suteikia devynias kilokalorijas), tačiau jį naudoti sunkiau. Riebalai turėtų sudaryti nuo 25% iki 35% viso suvartojamos energijos 4–18 metų vaikams (7). Sotieji riebalai turi sudaryti ne daugiau kaip 10 % visos suvartojamos energijos . Geri riebalų šaltiniai yra liesa mėsa ir paukštiena, žuvis, riešutai, sėklos, pieno produktai, alyvuogių ir rapsų aliejai. Riebalų iš traškučių, saldainių, kepto maisto ir kepinių turėtų būti kuo mažiau.

Nors yra daug vitaminų ir mineralų, reikalingų gerai sveikatai, ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas tam, kad sportininkai vartotų reikiamą kalcio, vitamino D ir geležies kiekį. Kalcis svarbus kaulų sveikatai, normaliai fermentų veiklai ir raumenų susitraukimui. Rekomenduojama kalcio paros norma yra 1000 mg per parą 4–8 metų vaikams ir 1300 mg per parą 9–18 metų vaikams (7,8). Kalcio yra įvairiuose maisto produktuose ir gėrimuose, įskaitant pieną, jogurtą, sūrį, brokolius, špinatus ir spirituotus grūdų produktus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *