Home > Kelionės > Druskų kasyklos Lenkijoje – vieta, kurią privaloma aplankyti

Druskų kasyklos Lenkijoje – vieta, kurią privaloma aplankyti

Vienas gražiausių Lenkijoje esančių miestų yra ant Vyslos upės kranto esanti Krokuva, tai vienas didžiausių ir pagrindinių šalies miestų. Be įvairių miesto lankytinų vietų, už 14 km – Veličkoje, Krokuvos metropolinėje zonoje, yra ir požeminė druskos kasykla.

Anksčiau druska buvo kaip auksas, o Velička tikrai buvo geidžiamiausias Lenkijos karalių brangakmenis. Veličkos druska buvo gerai žinoma ir vertinama daugelyje vietų, o šimtmečius požeminius tunelius lankydavo daug žinomų žmonių, įskaitant Koperniką, Šopeną ir Mendelejevą.

Druskų kasyklos Lenkijoje

Kasmet Veličkos druskos kasyklose apsilanko apie 1,2 mln. Druskų kasyklos Krokuvoje yra viena iš seniausių akmens druskos kasyklų pasaulyje. Be Vavelio, tai taip pat labiausiai pripažintas Lenkijos turizmo produktas pasaulyje. Turtinga kasyklos istorija ir beveik 700 metų senumo produkcija buvo pripažinta ypatingu turtu ir nuo 1978 metų įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Tai apie 245 km požeminių koridorių, iš kurių mažiau nei 3,5 km yra atviras turistinis maršrutas. Tokios atkarpos įveikimas vidutiniškai užtrunka 2-3 valandas, o po žeme galima grožėtis druskos ežerais ir nuostabiomis požeminėmis kameromis, įskaitant unikalią Šv. Kinga. Maršrute taip pat galite pamatyti senus kalnakasybos įrankius ir mašinas. Taip pat galite sužinoti apie anksčiau naudotus druskos išgavimo ir transportavimo būdus. Visa tai 64–135 m gylyje po žeme.

Meistriška virtuvė po žeme

Giliai po žeme galite rasti tikrai aukšto lygio meniu. Būtent čia galite pajusti tikrąjį Kasyklos skonį. Druskos kamerose yra virtuvės įranga, o virėjai gamina maistą vietoje, naudodami tik šviežius produktus.

Ar 135 metrų po žeme paruoštų patiekalų skonis skiriasi? Ar virėjai, gamindami patiekalus druskos kasykloje, šiuos patiekalus turi pagardinti druska?

Specifinis mikroklimatas ir švarus oras leidžia iki galo įvertinti kiekvieno patiekalo skonį, tačiau ir čia šefas patiekalams naudoja druską. Taigi visur esanti druska neturi įtakos maisto skoniui. Tačiau vanduo požeminiuose ežeruose yra labai sūrus, beveik iki druskingumo ribos. Neverta bandyti gerti šio, kaip ir nepasiduoti pagundai laižyti sienas, kad asmeniškai pamatytumėte, ar jos tikrai sūrios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *